Richard Lindh In memoriam

Taiteilija ja tuotesuunnittelija
Richard "Dick" Lindh
5.3.1929 - 7.12.2006

Tapasin ensimmäisen kerran Dickin 1959. Hän oli Arabian taideosaston palveluksessa ja minä taas olin Solifer Verkenillä ja vastasin Solifer mopojen markkinoinnista. Tarkoituksemme Soliferilla oli valmistaa mopomalli joka olisi ollut suomalaisen muotoilijan suunnittelema. Olosuhteisiin nähden se oli siihen aikaan iso projekti. Arabian toimitusjohtaja Holger Carringin kanssa kävimme neuvotteluita löytääksemme nuoren muotoilijan joka voisi suunnitella ensimmäisen kokonaan Suomessa valmistettavan mopomallin.
Carring valitsi Richard Lindhin, joka oli jo silloin taitava muotoilija. Dick harrasti itse moottoripyöräilyä ja myös sen takia soveltui hyvin tähän tehtävään.
Arabia antoi Dickille luvan käyttää vapaa-aikaansa tähän projektiin, mutta projektin edetessä hän joutui käyttämään siihen myös osan Arabian työajasta. Projekti kesti useita kuukausia. Oli ilo seurata millä antaumuksella Dick muotoili ja helli savea kunnes oikeat muodot tulivat näkyviin.

Solifer Export moposta tuli valtava menestys - ei pelkästään Suomessa vaan myös kansainvälisesti. Solifer Export osallistui useaan kansainväliseen näyttelyyn ja voitti monta ensimmäistä palkintoa.
Lindhistä tuli tunnettu ja hän sai jatkossa useita vaativia tehtäviä suomalaiselta teollisuudelta - yrityksistä mainittakoon Lönnström Oy (vesihanoja), Primo Oy (rakennusheloja) ja Oy Wärtsilä Ab Tammisaaren porsliini. Myös Soliferilla ilmeni lisätarvetta Lindhin taidoille: asuntovaunut, pyörävalaistukset ja öljykaminat kaipasivat osaavaa muotoilijaa.

Varsinaisen elämäntyönsä Richard Lindh teki Arabian tehtaalla 1955-1989. Hän aloitti uransa Taideosastolla 1955, toimi Taideteollisuusosaston johtajana 1959-64, tuotesuunnitteluosaston johtajana 1964-79,  taiteellisena johtajana 1973-79, lahjatavaraosaston johtajana 1978-84 ja suoramarkkinoinnin johtajana 1984-89.

Richard Lindh kävi Vapaan taidekoulun 1950-51, Taideteollisen oppilaitoksen 1951-54 ja hänellä oli oma keramiikkaverstas 1953-55. Hän suoritti monia opintomatkoja, mm Italiaan, USA:han ja Englantiin. Svenska Kulturfonden, Museum of Contemporary Art New York ja Helsingin Kaupunki myönsivät hänelle palkintoja. Valtion taideteollisuuspalkinnon hän sai 1970.
Vuosina 1966-1971 hän toimi Teolliset muotoilijat TKO:n puheenjohtajana ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon varapuheenjohtajana.

Ihmisenä Dick oli luotettava, sitkeä ja vaatimaton. Hänen rakkaimmat harrastuksensa olivat purjehdus, valokuvaus ja koirat.

Per-Erik Lindholm