Richard Lindh BIO

Taiteilija ja tuotesuunnittelija Richard ”Dick” Lindh.

Dick syntyi 5 päivä maaliskuuta 1929 ja kuoli 7 päivä joulukuuta 2006 HYKS:in sairaalassa Helsingissä. Niin kuin niin usein, lähtö tuli yllättäen kaikille läheisille ja hänen ystävilleen.

Tapasin ensimmäisen kerran Dickin 1959. Hän oli Arabian taideosaston palveluksessa ja minä taas olin Solifer Verkenillä ja vastasin Solifer mopojen markkinoinnista. Tarkoituksemme Soliferilla oli valmistaa mopomalli mikä olisi ollut suomalaisen muotoilijan suunnittelema. Olosuhteisiin nähden se oli siihen aikaan iso projekti.

 

1940 - 1950 välisenä aikana oli Suomessa luotu kansainvälisesti tunnettu sanonta Finnish Design. Se oli silloin kun Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Timo Sarpaneva ja Alvar Aalto loivat suuria taideteoksia ja töitä. Arabian toimitusjohtajan, Holger Carringin kanssa käytiin neuvotteluita löytääkseen nuoren muotoilijan joka voisi suunnitella ensimmäisen mopomallin, mikä olisi kokonaan valmistettu Suomessa.

Carringin valitsi Richard Lindhin, joka oli jo silloin taitava muotoilija. Dick harrasti itse moottoripyöräilyä ja myös sen takia soveltui hyvin tähän tehtävään.

Arabia antoi Dickille luvan käyttää vapaa-aikaansa tähän projektiin, mutta projektin etenemisessä, hän joutui myös käyttämään osan Arabian ajasta.

Työ kesti useita kuukausia. Oli ilo seurata millä antaumuksella Dick muotoili ja helli savea kunnes oikeat muodot tulivat näkyviin.

Solifer Export moposta tuli valtava menestys. Ei pelkästään Suomessa vaan myös kansainvälisesti. Solifer Export osallistui monessa kansainvälisessä näyttelyssä ja voitti monta ensimmäistä palkintoa. Dickin kuva oli monissa kansainvälisissä lehdissä.

Dickistä tuli tunnettu ja sai jatkossa useita vaativia tehtäviä suomalaiselta teollisuudelta. Mm. Lönnström Oy (vesihanoja), Primo Oy (rakennusheloja), Oy Wärtsilä Ab Tammisaaren porsliini ja paljon muuta. Myös Soliferilla oli tarve hänen taidoistaan uusiin projekteihin, kuten asuntovaunut, pyörävalaistukset ja öljykaminat.

Mutta Arabia oli paikka missä hän teki varsinaisen elämän työnsä. Hän työskenteli Arabiassa monta vuotta (1955 -1989). Hän aloitti uransa Taideosastolla (55 - 59), toimi Taideteollisuus-osaston johtajana (59 - 64), tuotesuunnitteluosaston johtajana (64 -79), taiteellisena johtajana (73 - 79), lahjatavaraosaston johtajana (78-84) ja suoramarkkinoinnin johtajana (84-89).

Dick kävi Vapaan taidekoulun (50 - 51), Taideteollisen oppilaitoksen (51 - 54) ja hänellä oli oma keramiikkaverstas (53 - 55). Hän suoritti monia opintomatkoja, mm Italiaan, USA:han ja Englantiin. Svenska Kulturfonden, Museum of Contemporary Art, New York ja Helsingin Kaupunki myönsivät hänelle palkintoja. Valtion taideteollisuuspalkinnon hän sai 1970.

Vuosina 1966 - 1971 hän toimi Teolliset Muotoilijat TKO:n puheenjohtajana ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon varapuheenjohtajana.

Ihmisenä Dick oli luotettava, sitkeä ja vaatimaton. Hänen suurimmat harrastuksensa olivat purjehdus, valokuvaus ja koirat.

Todennäköisesti hänen suuri kiinnostuksensa purjehdukseen oli syy minkä takia Brändö Seglare palkkasi hänet eläkeläisenä satamakapteeniksi. Siellä hän todella viihtyi. Meri oli hänen ystävänsä ja lähellä häntä. Hän sai puurtaa isojen ja pienien purjeveneiden parissa.

Hänen henkilökohtainen purjeveneensä eläkeläisenä oli Laser. Hän kilpaili innokkaana loppuun asti.

Siunaustilaisuus pidettiin hänen rakastamassa paikassa, eli Brändö Seglaren tiloissa Kulosaaressa.

Per-Erik Lindholm