Raahelainen 14.8.2002

Pappamopobuumi leviääYritysperän yli on pyyhkäissyt mopobuumi. Raahen ja Pattijoen mopoilijat yhdistyvät. Vaikuttaa siltä, että mopo mullekkin on entistä enemmän "must" kuin "maybe". Mopojen nostalgiaa janoavalla onkin nyt mainio tilaisuus käydä tutustumassa Soveliuksen talolla, jossa elokuun ajan on esillä 60-luvun kulta-aikaa ja vähän vanhempaakin ihmeteltävää. Näyttely on saatu yksityisiltä ihmisiltä, vain kaksi valokuvaa ovat peräisin Raahen museon arkistoista. Asialla ovat olleet ketkäs muut kuin Kopsan mopopojat sekä keväällä perustetun Rapapappojen (Raahe- Pattijoki) mopoilijat. Vanhin pärrävärkki on Pattijoen konemuseosta.

Raahen museoamanuenssi Eija Turunen iloitsee viidakkorummun kantavuudesta. Näytteille asettajia on löytynyt aina Oulaista myöten. Näyttelyn perjantaina avannut Turunen totesikin, että ilman yksityisiä harrastajia, moponäyttely olisi jäänyt toteuttamatta. Siispä Eija Turusen sanalla "megakiitos" kaikille asialla olleille! Turunen toteaa moponäyttelyn olevan oivallinen jatko Raahen museon 140-vuotisjuhlavuonna. Naurahtaen hän kuitenkin myöntää sen poikkeavan perinteisistä museonäyttelyistä. Näyttelyesineiden ei kuitenkaan tarvitse olla mitään fiiniä, hän tähdentää. Vaihtelu virkistää myös museolla.

Suurin anti on siinä, kun ihmiset tulevat tänne ja muistelevat. Ja onhan tämä kulttuurihistoriaa parhaimmillaan. Toivottavasti jollakin viriää innostus mopedeihin täällä, kannattaa tulla mopoja kattoon. Pienehkössä tilassa itse mopoja on esillä vain neljä. Viides rönöttää hauskasti keskilattialla ja kertoo siitä, millaisessa muodossa mopo saattaa löytyä esimerkiksi mummolan liiterin kätköistä. Kuvat, kirjaset ja julisteet täydentävät näyttelyn. Eija Turunen arvelee näyttelyn olevan vasta siementä jollekin suuremmalle. Samaa mieltä tuntuvat olevan myös alan harrastajat. Rapapapoissa päristelevät Vesa Ahonen ja Paavo Riikonen olivat saapuneet näyttelyyn mopolla, Vesa Pyrkijällään ja Paavo Jupiter Swingillään. Miehet olivatkin sitä mieltä, että näyttely jatkuu myös pihan puolella. Mopotouhussa miehiä viehättää paluu vanhoihin kunnon aikoihin, etenkin kultaiselle 60- luvulle, jolloin mopoissa oli vielä tyyliä.

Ei nykyajan skoottereissa ole mitään tyyliä, ne on tuppervaaraa, vertasi Riikola, ja samaa mieltä oli myöskin Ahonen. Keväällä perustetussa Rapapapoissa he kertovat olevan tällä hetkellä 25 jäsentä, ja lisää sopii.

Haastetta kopsan pojille, vai mistä yhdistyminen?
Ei tässä mitään kilpailua ole. Se on vain mukavaa ajaa porukassa, kun on pitkä letka ja paljon sinistä savua, virnisti Ahonen.
Moponäyttely on avoinna elokuun loppuun asti.

Katso myös tapahtumakuvat