Raahelainen 8.6.2005

Klassisen menopelin viehätys

Kolme vuotta sitten perustettu Rapapapat ry sai alkunsa kuudesta innokkaasta veteraanimopo harrastajasta. Nykyään kerhossa on 34 jäsentä ja erimerkkisiä mopedeja löytyy kolmetoista. Raahen ja pattijoen Pappamopoilijoiden tarkoituksena on säilyttää vanha mopokulttuuri.
- Me kunnostamme veteraanimopoja sekä keräilemme samalla vanhoja mopoasusteita ja erilaisia tarvikkeita, kerhon puheenjohtaja Jyrki Hämeenkorpi kertoo.
Rapapapat ry:n jäseneksi pääsee mikäli omistaa tarpeeksi vanhan veteraanimopon ja johtokunta hyväksyy uuden jäsenen. Muita vaatimuksia ei sitten olekaan, sillä kerhossa ei harrasteta minkään sortin rasismia.
- Kaikki hyväksytään, kunhan vain veteraanimopo löytyy. Kuntarajat, sukupuoli tai ikä eivät merkitse. Kerhossa onkin jäseniä Oulu-Ylivieska alueelta ja sekä miehiä että naisia. Ikähaitarikin on kuudestatoista aina tuonne kuuteenkymmeneen, Rahastonhoitaja Mikko Mattila mainitsee.

Haastava harrastus

Rapapapat ry tekevät reissuja pappapopedeillaan muun muassa Oulaisiin Wanhan Woiman päiville sekä vierailevat esimerkiksi päiväkodeissa. Kaikki kerhon jäsenet eivät tosin aja mopedeillaan kovinkaan paljon vaan ovat keskittyneet enemmänkin vanhan koneen kunnostukseen.
harrastuksena vanhan mopon kunnostaminen ei ole kovinkaan kallis, sillä halvimmat mopedit saa ostettua 50 eurolla. Toki tähänkin harrastukseen saa kulutettua paljonkin rahaa.
- Tämä on haasteellinen harrastus, koska vanha kone ei aina toimi. Ei tätä tehdä otsanahka kurtussa, Mikko Mattila huomauttaa.
- Ihmeesti vaan nuo vanhat mopot kestävät, Pientä korjaamista tietenkin aina löytyy. Mutta hyvin pidettynä nämä veteraanimopot ovat vielä kunnossa 40 vuoden päästäkin, Jyrki Hämeenkorpi mainitsee.
- Toisin kun nämä nykyiset skootterit, niissä kun on niin paljon sähköpuolen osia, kerhotila vastaava Timo Runtti jatkaa.
Pienenä ongelmana pappamopedin kunnostamisessa on varaosien saanti. Vanhoihin koneisiin kun ei kaupanhyllyltä tahdo löytää varaosia. Onneksi rompekauppiailta löytyy aika hyvin mopedin osia. Kotipajateollisuus on myös nousussa, etenkin suosittuihin merkkeihin löytää kohtalaisen hyvin uusituotantona tehtyjä osia.

Katso myös tapatumakuvat