Raahen seutu 27.8.2001

Taiteiden yössä riitti toimintaaTaiteellinen tuulahdus herätti kaupunkilaiset perjantaina juhlimaan Taiteiden yötä. Tummeneva yö ei ollut tavanomaisen hiljainen, vaan jokaisesta kaupungin sopukasta tuntui kuuluvan musiikkia tai ihmisten iloista naurua. Taiteiden yötä juhlittiin nyt seitsämännen kerran. Suurin osa tapahtumista keskittyi Raahen kirjastolle, mutta toimintaa löytyi myös muualta, kuten esimerkiksi vanhalta paloasemalta, jossa saatiin kummastella weteraanimopoja.
Paikalla oli yli kolmekymmentä mopoa 50-luvun loppupuolelta 70-luvun alkupuolelle. Illan aikana järjestettyyn kokoontumisajoon osallistui 26 kaasuttelijaa. Parin kilometrin päristely Raahen keskustassa sai monen jalankulkijan suupielet ylöspäin.
Tarkoituksena onkin nostaa esiin kaikki positiivisuus ja iloisuus. Ihmiset usein hymyilevät, kun näkevät tällaisen mopoilijan. Jotkut jopa nauravat, ja sehän vasta onkin positiivista, hehkuttaa mopoilijoiden koollekutsuja Mikko Mattila.
Solifer ja Tunturi tuntuivat olevan yleisimpiä merkkejä noissa hymyä herättävissä mopoissa. Mattila esittelee omaa 1968-vuosimallista Soliferiaan. Ratsu on palvellut isäntäänsä hyvin, vaikka sitä saakin remontoida jokaisen ajokerran jälkeen.
Mopokerhoja nousee ympäri Suomea kuin sieniä sateella. Mattila kertookin, että kyseessä on tämän hetken muoti-ilmiö Siltä se näyttää myös vaatetuksen puolesta, kun ajan henkeä viiltelevän kypärän lisäksi tunnelmaa nostattaa kulunut nahka-tai farkkurotsi.

Mopoillaan hitaasti kiiruhtaen

Mattila kertoo että jo tuhannella markalla saa ostettua mopon, joka kulkee. Hikipisarat kohoavat otsalle, kun mies paljastaa että jostain yksilöistä pyydetään jopa 25000 markkaa
Saahan sitä aina pyytää, hän kuitenkin naurahtaa.
Vaikka weteraanimopo ei kuljekaan, kun hitusen yli 40 km/h, viilettää sillä töihin autoa vikkelämmin.
Tällä saa ajaa jollain pyöräteillä. Minullakin työmatka lyheni puolella , kun alikulkusiltojen kautta saa mopoilla töihin, Mattila kommentoi.
Weteraanimopoilijoiden mottona onkin, että kuljetaan hitaasti kiiruhtaen.

Katso tapahtumakuvat tästä